I slutet av september utsåg Gröna bilister Årets miljöbästa bilmodeller.

I slutet av september utsåg Gröna bilister Årets miljöbästa bilmodeller. Foto: Martin Prieto Beaulieu

Här är årets Miljöbästa bilar

Kia e-Niro och Tesla Model 3 bäst i test

Motor.

I slutet av september avgjordes Gröna bilisters tävling ”Miljöbästa bil”. Totalt var 45 modeller nominerade i årets upplaga och högst upp på prispallen hamnade Kia e-Niro och Tesla Model 3.

Av
Andreas Lindegren

I över 20 år har motororganisationen Gröna bilister rankat bilmodellerna på den svenska bilmarknaden och utsett den allra bästa ur miljösynpunkt i två kategorier, bästa valet för privatbilisten och bästa valet för företaget. I år var totalt 45 modeller nominerade till utmärkelsen ”Miljöbästa bil” som utsågs av en jury bestående av experter på miljöbilar, säkerhet och tillförlitlighet. För att en modell ska bli nominerad krävdes nämligen inte enbart ett lågt klimatavtryck, utan även att exempelvis modellen fått fem stjärnor i Euro NCAP.

Vinnarna i årets upplaga var båda nya modeller för året, något som Johanna Grant, ordförande för Gröna bilister, menar visar på den snabba utvecklingen som nu sker inom bilindustrin.

– Segrarna till Tesla Model 3 och Kia e-Niro är mycket välförtjänta. Båda modellerna är nya sedan förra årets upplaga av ”Miljöbästa bil” och de tar sig direkt upp till toppen. Även tredjepristagaren Hyundai Kona electric är en ny modell. Detta visar hur snabbt utvecklingen av elbilarna går just nu, säger Johanna Grant.

Vinnaren för privatbilister blev Kia E-niro.

Vinnaren för privatbilister blev Kia E-niro. Foto: Martin Prieto Beaulieu

I kategorin för privatbilister var det jämnt i toppen. Modellen Kona electric, som fick totalt 18 poäng, sex poäng bakom vinnaren, delade tredjeplatsen med Nissans elbilsmodell Leaf. I kategorin företagare var det däremot stor poängskillnad mellan vinnaren och silvermedaljören. Kia e-Niro fick 15 poäng, Tesla Model 3 hela 33 poäng. Nytt jämfört med fjolåret var dock att en gasbil tog sig in på tredjeplats, ifjol var det endast elbilar på prispallen i företagskategorin.

Biltillverkarna har mycket att jobba med för att sluta kretsloppen, men det börjar röra på sig

Under prisutdelningen, som skedde utanför stadshuset i Stockholm i slutet av september, delades även två hederspris ut till biltillverkarna Audi och Renault för deras livscykelanalys, dvs hur stor klimatpåverkan själva produktionen av bilarna har.

– Biltillverkarna har mycket att jobba med för att sluta kretsloppen, men det börjar röra på sig. Gröna bilister är glada att kunna dela ut pris till Audi och Renault för deras ansträngningar att göra produktionen hållbar och deras vilja att vara transparenta i detta arbete, säger Johanna Grant.

Tesla Model 3 blev utsedd till miljöbästa bil för företaget.

Tesla Model 3 blev utsedd till miljöbästa bil för företaget. Foto: Tesla

Alla de 45 nominerade bilarna ska enligt Gröna bilister anses vara ett både säkert och bra miljöval för bilisten. Av årets nominerade modeller var tolv fordonsgasbilar, fjorton elbilar och arton laddhybrider. Även en etanolbil var nominerad, den nyligen lanserade Ford Kuga ecoboost. Att det idag finns en allt större bredd i olika drivmedel tror Gröna bilister är viktigt för att fler ska välja bort fossildrivna bilar.

– Det är bra att gilla olika även när det gäller bilar och bränslen. Om några kör på el, några på biogas, några på etanol E85 och andra på biodiesel maximerar vi chansen att den hållbara produktionen ska hinna möta efterfrågan. De enda vi säger blankt nej till är fossilerna. De ska stanna i jorden, säger Gröna bilisters generalsekreterare Martin Prieto Beaulieu.

Fakta

Miljöbästa Bil 2019 Privat:

1: Kia e-Niro (el) 24 poäng

2: Renault Zoe (el) 20 poäng

3: Hyundai KONA electric (el) 18 poäng

3: Nissan Leaf (el) 18 poäng

Miljöbästa Bil 2019 Företag:

1: Tesla Model 3 (el) 33 poäng

2: Kia e-Niro (el) 15 poäng

3: Skoda Octavia G-TEC (fordonsgas) 14 poäng

Publicerad 05 October 2019 07:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!