Försäljningen av begagnade bilar minskade under september månad.

Försäljningen av begagnade bilar minskade under september månad. Foto: Pixabay

Minskad försäljning av begagnade bilar

Av
Andreas Lindegren

Motor. Nybilsregistreringen ökade under månaden, däremot minskade försäljningen av begagnade bilar.

Minskningen uppgick till 5,2 procent jämfört med samma månad föregående år vilket i antal bilar innebär strax över 5 000 färre sålda.

– Det var en registreringsdag mer i år än förra året, vilket påverkar resultatet med cirka 5 procent och innebär att det verkliga tappet är större. Noterat är att exporten från Sverige av begagnade bilar påverkats med ett minskat intresse från utländska köpare, där den höga prisbilden är en del av orsaken, säger Peo Siwertson general manager på fordonsauktionsföretaget BCA vehicle remarketing.

Publicerad 12 October 2019 07:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!