Bil Sweden höjer prognosen för året med 10 000 bilar.

Bil Sweden höjer prognosen för året med 10 000 bilar. Foto: Adobe stock

Höjd prognos för nyregistrerade bilar

"Uppgången på bilmarknaden fortsätter"

Motor.

Antalet nyregistrerade personbilar ökar i allt snabbare takt och Bil Sweden höjer nu prognosen för 2019 med 10 000 bilar.

Av
Andreas Lindegren

Årets första sex månader visade på minskad nyregistrering jämfört med samma period föregående år till följd av införandet av det nya skattesystemet för personbilar och lätta lastbilar. Från juli månad och framåt har dock antalet nyregistrerade personbilar ökat månadsvis jämfört med samma månad under 2018. Allra störst var ökningen i juli månad då hela 89 procent fler personbilar registrerades jämfört med juli 2018. Oktober månad var inget undantag och visade på en fortsatt kraftig ökning av personbilar och lätta lastbilar i landet.

– Uppgången på bilmarknaden fortsätter. I oktober nyregistrerades 28,3 procent fler personbilar jämfört med oktober förra året. Lätta lastbilar ökade med 15,6 procent, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Den fortsatta ökningen har nu lett till att branschorganisationen Bil Sweden höjer prognosen för året med 10 000 bilar.

– BIL Sweden höjer sin nybilsprognos för i år från 335 000 till 345 000 bilar. Bakgrunden till den höjda prognosen är att vi förväntar oss att registreringarna kommer att öka kraftigt fram till årsskiftet då den årliga fordonsskatten höjs kraftigt för många bilmodeller när den nya testmetoden WLTP införs i Bonus malus-systemet, säger Mattias Bergman.

Många vill passa på att köpa innan fordonsskatten höjs vid årsskiftet

Den nya testmetoden, “worldwide harmonized light vehicle test procedure”, WLTP, är utvecklad för att få en mer verklighetsbaserad utsläppsmätning där man reducerat avvikelsen mellan bilens resultat i laboratoriet och bilens verkliga resultat ute i trafiken. Värdena för koldioxidutsläppen beräknas bli cirka 20–25 procent högre för personbilar och cirka 30 procent högre för lätta lastbilar jämfört med dagens värden enligt den gamla testmetoden NEDC. Detta i sin tur innebär högre skatt.

– Uppgången för både personbilar och lätta lastbilar beror till stor del på att många vill passa på att köpa innan fordonsskatten höjs vid årsskiftet.

De laddbara bilarna fortsätter också vara en allt större del av den totala nyregistreringen. Bara under oktober månad ökade antalet laddbara bilar med 31 procent och snart beräknas 100 000 laddbara bilar köra på de svenska vägarna.

– Hittills i år är uppgången 34 procent. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 11,8 procent i oktober jämfört med 11,5 procent i oktober förra året. Hittills i år är andelen laddbara bilar 11,3 procent jämfört med 7,7 procent samma period förra året.

Statistiken för året visar också att antalet gasdrivna bilar fortsätter att öka, dock från tidigare låga siffror.

– Gasbilarnas andel av totalmarknaden fortsätter att ligga högre än ifjol. I oktober var gasbilsandelen 1,8 procent jämfört med 0,3 procent i oktober förra året. Det är en uppgång från låga nivåer, men det är ändå en positiv trend, inte minst ur klimatsynpunkt, med tanke på att ungefär 95 procent av den fordonsgas som säljs i Sverige består av biogas, säger Bergman.

Publicerad 16 November 2019 07:00

"Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari"

Ja. Varje år säger jag samma sak: Ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari.

Och nej, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten. Jag har 25-årig karriär bakom mig inom handeln. I 25 år har jag undrat varför folk är så bittra i januari.

Inget leende, inget hej. Ingenting som passar. Sura miner. Sura kommentarer. Å andra sidan december! Hej och Ho! Frid och fröjd. Tills för några år sedan när allt förvandlades till stress. Köp, köp, köp, som om morgondagen inte fanns.

Älskade att jobba i december inom handeln. Den mysiga stämningen, musiken och återkommande Goood Jul. Personal till kund. Kund till kund. Sen tog det stopp.

Här har vi ett dilemma: i december är vi stressade - i januari deprimerade. Kan det balanseras?

Ja, säger jag. Som jag har förstått handlar julen om familjen, vänner och eftertanke.

Om att varva ner och summera året med de man älskar. En julklapp här och där och en god bit mat. Låt december när vi ändå har jul vara en månad av omtanke, kärlek och frid.

Å andra sidan januari… Ja. Januari kommer direkt efter den härliga julen och det är långt till påsken och våren. Svårt att se ljuspunkten. Där tycker jag man kan unna sig en liten present. Till sig själv och till dem som betyder något.

Kompensera lite för de mörka dagarna. Som sagt, jag predikar inte kommunism eller försöker skjuta mig i foten som handlare. Jag predikar…balans.

Låt oss vara lyckliga längre. För ju mindre du handlar i december desto lyckligare blir du i januari. Kostar ingenting att testa. Tvärtom! God Jul, Gott Nytt Nyår och självklart, glad januari!